Valmismatkat pyörätuolilla liikkuen

  • tehnyt

Jos sinulla on pyörätuoli käytössäsi, olet varmasti huomannut, että valmismatkat eivät ehkä onnistukaan noin vain sormia napsauttamalla. Sitä joutuu ehkä tutkimaan kohdetta ja varautumaan erilaisiin tilanteisiin tai olemaan yhteydessä suoraan kohteeseen, kysyäkseen pääsenkö ja pystynkö tähän. Hyvä asenne ja positiivinen mieli auttavat, mutta eivät toki ratkaise kaikkia ongelmia tieltäsi, ehkä joitain kuitenkin. Ja ehkä näillä voidaan saada muutosta ja tulevaisuudessa yhä useammat kohteet avautuvat useammille nähtäväksi.

Valmismatkat on yleensä räätälöity käveleville ihmisille, eikä ehkä osata ottaa huomioon niitä, joilla olisi erityistarpeita. Esittämällä toivomuksia, on usein mahdollista saada apua tiettyihin hankaliin kohtiin, jotta myös pyörätuolilla kulkeva ihminen pääsee sinne, minne ei arvellut pääsevänsä.


Esteettömästi matkalle

Nykyään Suomi tarjoilee huomattavasti paremmin mahdollisuuksia pyörätuolin kanssa kulkeville. On ramppeja ja hissejä sekä ennakkoluulottomia ihmisiä valmiina vaikka nostamaan ja avaamaan ovia tarvittaessa. Esimerkiksi Ähtärin eläinpuisto on nykyään melko hyvin esteetön, joskin manuaalipyörätuolia käyttävällä kannattaa olla apua mukana, sillä ulkoreitti voi olla melko raskas rullata.

Mikäli valmismatkat kiinnostavat, ja miksi eivät kiinnostaisi, onhan se hyvin helppo tapa matkustaa, kannattaa olla matkanjärjestäjään yhteydessä ennen kuin ostaa mitään. He kertovat, jos joku paikka ei onnistu tai mahdollisesti räätälöivät sinulle aivan oman valmismatkan tilauksesta. Ei ole mitään syytä, miksi pyörätuolin kanssa ei voisi nähdä Suomea.


Matkustuksen haasteita pyörätuolin kanssa

Useissa paikoissa esteettömyys on pyritty huomioimaan. On kuitenkin haastavaa ottaa huomioon kaikki asiat, mikäli ei itse olekaan esteetön ja koettaa asettaa itsensä toisen asemaan. Esimerkiksi tällaisia haasteita tulee vastaan jos:

  • On olemassa ramppi ovelle, mutta ovea ei kykene avaamaan itse.
  • Asiat ja esineet on sijoitettu liian korkealle.
  • Kaiteet peittävät näkyvyyden.


Pyörät alle ja menoksi

Pyörätuoli ei ole este, eikä välttämättä edes hidaste millekään haaveilemallesi asialle, varsinkaan matkustamiselle. Usein avustajat pääsevät ilmaiseksi mukaan, joten yksin ei tarvitse selviytyä. Toki matkustaminen on muutenkin mukavampaa hyvässä seurassa. Useat julkisen liikenteenkin kulkuvälineet ovat esteettömiä ja matkustus ei vaadi välttämättä omaa autoakaan.

Pyörätuoli mahtuu junaan ja bussiin mukavasti, kunhan vain varaat lipun sellaiseen vuoroon, jossa nämä mahdollisuudet ovat olemassa. Oletko halunnut mennä hotelliin, mutta et ole uskaltanut? Hotelleissa on usein erillisiä invahuoneita, joissa on tilaa ja apuvälineitä tarjolla, jolloin pyörätuolilla oleminen onnistuu todella mainiosti, vaikka pidemmälläkin reissulla. Miksipä ei vaikka roadtrip olisi kiva toteuttaa?