Siirry suoraan sisältöön

Saunan käsijohde ja esteettömyys

  • tehnyt
Saunan käsijohde

Kun saunaa suunnitellaan, on turvallisuusnäkökohdat otettava huomioon ja samalla kertaa voi ottaa huomioon myös esteettömyyden. Molemmat ovat tärkeitä asioita ja joissakin tilanteessa ne on huomioitava samassa kohteessa. Käsijohteet ja kaiteet ovat turvallisen liikkumisen apuvälineitä sekä saunassa niiden tarkoitus on estää kosketusta kiukaaseen, joka saunoessa on hyvinkin kuuma. Näitä ei aina tule ajatelleeksi, mutta toisaalta ne tuovat saunaan myös sisustusta. Kaiteista voi myös ottaa tukea, jolloin saunassa liikkuminen on paljon turvallisempaa.

Saunan käsijohde tuo lisätukea

Saunaan voi asentaa kaiteiden lisäksi käsijohteita eli turvakahvoja. Silloin rappusiin saa riittävästi tukea ja turvaa, vaikka askelia ei montaa olisikaan. Jos jalat ovat jo suhteellisen huonot käsijohde antaa riittävästi turvallisuuden tunnetta sekä tekee saunomiskokemuksesta huomattavasti turvallisemman. Siihen, mihin käsijohteen kiinnittää, on oltava tarkkana. Seinäpaneeliin sitä ei saisi asentaa vaan joko runkopuuhun tai puualustaan, joka on erikseen tehty käsijohdetta varten.

Käsijohteet tai kaiteet eivät lainkaan pilaa saunaa vaan turvallisuuden lisäksi niillä saa luotua hyvinkin tyylikästä lisää saunan sisustukseen. Puulajinkin voi valita mieleisekseen ja yleensä on tarjolla tervaleppää, lämpöhaapaa tai -leppää, kuusta tai haapaa. Tärkeintä kaiteissa on se, että ne eivät kuumene liikaa, vaikka ne olisivat aivan kiukaan välittömässä läheisyydessä. Turvallinen ja esteetön sauna on monelle liikuntarajoitteiselle tärkeä asia. Kuten tiedetään, sauna on suomalaisille tärkeä nautinto.

Mikä muu tuo turvallisuutta kuin saunan käsijohde?

Käsijohteet, suoja- sekä nousukaiteet tekevät saunomisesta huomattavasti turvallisempaa. Myös kiukaalle on määritelty suojaetäisyys ja siinä määritellään tarkasti se, mistä materiaalista seinät ja lauteet voivat olla sekä kiukaan asentamisessa on seurattava valmistajalta saatavia paloturvallisuusohjeita. Kaiken tämän jälkeen usein unohtuu muutama asia, joka on helposti saatavissa kuntoon.

Yksi tärkeä tekijä saunan turvallisuudessa on ehdottomasti saunan valaistus. Vaikka tunnelmavalaistus sopii erinomaisesti myös saunan ilmapiiriin, sen on oltava silti sellainen, että riittävästi valoa on myös sellaiselle saunojalle, joka näkee huonommin tai on hiukan liikuntarajoitteinen. Toinen tärkeä asia, mihin pitää saunan turvallisuudessa kiinnittää huomiota, on ehdottomasti saunan tai pesuhuoneen lattian liukkaus.

Lattian liukkauteen on saatavissa monenlaisia apuvälineitä. Aina ei ole mahdollista tehdä isoa remonttia, jolloin muutamilla halvemmilla ratkaisuilla voi antaa turvallisuutta parantaa. Kasinot Suomessa voivat tietenkin antaa mahdollisuutta siihen, että yllätys rahoitus järjestyy nopeastikin. Mutta jos ei, halvimmillaan suihkumaton hankkiminen pesutilaan auttaa jonkin verran. Niiden alapinnassa on pienet imukupit, jolloin matto pysyy hyvin paikallaan.

Kivi- ja laattalattioille voi myös levittää liukuestepinnoitetta, joka on nestemäistä. Tämä käsittely auttaa pitämään liukkauden poissa jopa parin vuoden ajan. Mutta jos rahatilanne sallii, niin saunan ja pesuhuoneen puolelle voi vaihtaa niin sanotut kitkalaatat tai -matot. Mahdollisuuksia on jonkin verran ja ne pitävät paremmin, mitä karheampia ne ovat. Nämä ovat turvallisia vaihtoehtoja, mutta suurin miinus niissä on se, että niitä on hiukan hankala pitää puhtaana, joten siihen onkin kiinnitettävä huomiota.

Remontoinnissa uudet saunan käsijohteet

Jos saunan remontointi on ajankohtainen, on siinä tilanteessa hyvä hetki tarkastella tilannetta myös turvallisuuden kannalta. Tarvitaanko lattiaan liukkauden estoa? Onko saunan käsijohteet jo olemassa vai pitääkö ne rakentaa? Mitä muuta voi tehdä saunan turvallisuutta lisäämään? Turvallisuusnäkökohtien huomioiminen ei tarkoita sitä, että saunasta tulee tylsä eikä se näytä tyylikkäältä vaan päinvastoin. Monesti uudistamalla saunan lauteista lähtien, siitä voi tehdä entistä turvallisemman, mutta myös viihtyisämmän. Käsijohteet tuovat turvallisuutta ja kaiteille voi nostaa jalkansa sekä nauttia saunan lämmöstä. Hyvin usein myös liikuntaesteisille saunominen takaa paremmat yöunet.