Matkakohteet

Matkakohteet esteettömästi luonnossa

Pyörätuoli ei saa olla esteenä millään matkalla ja jokaisella on oikeus nauttia luonnosta ja päästä luonnon äärelle. Luonto kuuluu meille kaikille. Luonto asettaa omat rajansa matkailupalvelujen tarjoamiselle monimuotoisen luonnon keskellä, koska meillä on paljon muun muassa vesistöjä, mäkiä, kallioita, metsää, hiekkaa ja rantaa. Mutta nämä rajat on tehty ylitettäviksi ja hyvällä suunnittelulla nämäkin haasteet ovat voitettavissa. On mahdollista luoda hienoja elämyksiä ihan jokaiselle matkailijalle riippumatta siitä, millaisella apuvälineellä luonnossa liikutaan. Paras asiantuntija suunnittelemaan ja ratkomaan näitä haasteita on varmasti sellainen matkailija, joka liikkuu jollakin apuvälineellä, kuten pyörätuolilla.

Onneksi Suomessa on panostettu matkailun kehittämiseen ja esteettömät matkakohteet eivät suinkaan ole poikkeus. Luonnossa olevat esteettömät matkakohteet Suomessa ovat tämän sivun teemana ja kerromme muutamista vaihtoehdoista.

Luotosaaari Helsingissä talvisena aurinkoisena aamuna

Matkakohteet Suomessa

Luontoreitin suunnittelussa tulee ottaa huomioon soveltuvat väylät kulkemiseen ja niihin soveltuvat materiaalit. Tämän lisäksi tulee ottaa huomioon opasteet, valaistus sekä huolehtia, että reitin varrella on myös levähdyspaikkoja. Luontoreitin kuvauksessa on hyvä myös mainita, olisiko avustaja tarpeellinen turvallisen kulkemisen varmistamiseksi.

Kaikki nämä tiedot on hyvä olla esillä, jotta niihin voi tutustua jo etukäteen ja siten suunnitella ja päättää, onko tämä luontoreitti soveltuva matkailijalle. Valokuvilla pystyy helposti näyttämään, miltä reitti luonnossa näyttää, ja miksei nykyaikana reitiltä voisi tehdä videopätkän ja näyttää mallia, miten pyörätuolilla liikkuminen onnistuu.

Vesistöt ja Lapin luonto

Miltä kuulostaa matkakohteena Lappi ja Napapiirin retkeilyalue Rovaniemellä? Könkäänsaaressa on esteetön luontopolku, jossa lisäksi on laavu, joka on suunniteltu liikuntaesteisille. Vikakönkään jokivarresta löytyy lankkutie, laavu ja laituri, jotka kaikki soveltuvat liikuntaesteisille. Nämä kohteet kuulostavat varsin eksoottisilta kokemuksilta, eivätkä pelkästään siksi, että niillä on varsin epätavalliset nimet.

Luonnossa liikkumiseen kuuluu olennaisena osana myös esteettömyys veden äärellä nautiskeluun. Luontopaikoista löytyy laitureita, joihin pääsee pyörätuolilla nauttimaan maisemista. Laiturille tulee rakentaa tasainen ja kova kulkuväylä. Väylän tulee olla määräysten mukaan vähintään 1,8 metriä leveä ja väylällä tulee olla suojakaiteet tai -reunukset. Väylämateriaalin tulee olla luistamatonta materiaalia, joka edesauttaa laiturin päälle rullailua.

Suomi ja Helsingin esteettömät kohteet

Helsingissä Vanhankaupungin ja Arabianrannan läheisyydessä sijaitsee suosittu Lammassaari, jossa on esteetön pitkospuista rakennettu polku sekä Luonnon syli -niminen luontopolku. Näistä muodostuu 3,5 kilometriä pitkä esteetön pyörätuoli elämys, jossa voi seikkailla metsässä, rantaruovikossa sekä pitkospuilla. On hienoa, että esteettömiä matkailupalveluita kehitetään ja Suomi haluaa kantaa kortensa kekoon. Esteettömistä ja helposti saavutettavista palveluista hyötyvät ihan kaikki ihmiset. Näitä on hieno mainostaa myös ulkomaisille turisteille.

Matkakohteet Helsingissä jatkuvat ja saavumme Helsingin keskustan läheisyydessä sijaitsevaan Seurasaareen, jonne pääsee helposti ja nopeasti metsän ja meren äärelle. Seurasaaressa on hyvät palvelut, kuten grillauspaikka elävän tulen ja eväiden nautiskeluun. Seurasaaren pääväylistä pidetään huolta myös talvella ja ne ovat helppokulkuisia ja saavutettavissa läpi vuoden, oli mukana matkassa pyörätuoli tai joku muu apuväline liikkumiseen.

Pariskunta harjoittelemassa pyörällä ja pyörätuolilla