Siirry suoraan sisältöön

Lumoavat Lapin matkailukohteet

  • tehnyt
Lapin matkailukohteet

Lapissa on monia huikeita matkailukohteita ja niiden lumoa voi vain kuvitella. Ovatko Lapin matkailukohteet sellaisia, että niihin pääsee liikuntarajoitteinen sujuvasti? Onnistuuko jonkin korkeimman tunturin huiputus muutenkin kuin jalan vai voisiko se lumous syntyä kullanhuuhdonnasta? Mahdollisuuksia on monia ja Lapista mennäänkin usein etsimään rauhaa ja rentoutumista. Luonto pyritään pitämään mahdollisimman koskemattomana, että siitä olisi iloa myös tulevaisuudessakin. Miten se vaikuttaa esteettömyyteen?

Lapin matkailukohteet esteettömästi

Yksi upeimmista kansallispuistoista ja mainioista retkeilykohteista löytyy Palla-Yllästunturin alueelta. Maisemat ovat täydellisiä ja monia kohteita on kunnostettu sen mukaisesti, että sinne on myös esteetön kulku ja pääsy pyörätuolilla, joskin avustaja on näissäkin kohteissa usein tarpeellinen. Tarkoitushan on, että Suomi on kaikille ja siksi myös Lapin kohteita on pyritty muokkaamaan sen verran, että lumoavista kohteista on mahdollisuus nauttia.

Ylläksen huipulle ja muita alueen reittejä

Ylläksen huipulle on mahdollisuus päästä gondolihissillä. Reitti on esteetön, mutta se on myös vaativa. Gondolihissiin pääsee betoniluiskaa pitkin ja se on sen verran jyrkkä, että siinä on avustaja tarpeen. Hissiin itsessään pääsee suhteellisen hyvin ja pyörätuolille saa tilaa, kun gondolin istuimen taittaa ylös. Kun on päästy huipulle, gondolista tullaan ulos kumimatolle, mutta tasanteelle mennessä on metallikourut, joten siinä tarvitsee taas avustajaa. Portaat ovat suhteellisen jyrkät. Huipulla pystyy kiertämään myös historiapolun varsinkin, jos avustaja on mukana. Maisema on ainakin kokemuksen arvoinen.

Pyhäjärvi, jota ympäröi metsät ja tunturit, on hyvin ihastuttava Lapin matkailukohde. Liikuntarajoitteiselle se onkin hyvä kohde, koska siellä on helppo liikkua myös pyörätuolilla. Pysäköintialueelta pääsee metsän halki ja reitti on hyvin tasainen, koska se on päällystetty kivituhkalla. Kotaan on esteetön reitti ja maisemapaikalle pääsee loivasti laskeutuvaa reittiä pitkin. Sieltä on erinomaiset näkyvyydet Pyhäjärvelle sekä Pyhälompololle. Tämä reitti onkin helppo ja maisemat ovat todella kokemisen arvoiset. Tällä alueella reittejä on useampia ja ne jakaantuvat niin, että osa niistä on helppoja, mutta joukossa on myös vaikeampia.

Lemmenjoki Lapin matkailukohteena

Kullanhuuhdonta ja lemmenjoki liittyvät vahvasti yhteen. Mutta onko alueelle mahdollisuutta päästä esteettömästi? Luontokeskus Siidassa pystyy liikkumaan pyörätuolilla ja ulkomuseoalueella polut ovat osin soraa, joten niissä pääsee liikkumaan, mutta ne ovat vaativia. Silloin on syytä olla myös avustaja mukana

Lemmenjoella järjestetään myös veneretkiä ja niihin on mahdollisuus osallistua pyörätuolilla. Näillä retkillä pääsee ihailemaan Ravadasköngästä. Näilläkin retkillä tarvitaan avustajaa. Veneretki on varmasti mieleenpainuva ja matkan aikana tuskin ehtii perehtyä, mitä ovat Siirto-kasinot, mutta retken jälkeen on sillekin aikaa. Lemmenjoki -nimi on viettelevästi lämmin joki ja sen paikallisilmasto onkin ympäristöä lämpimämpi.

Esteettömyys Lapin matkailukohteissa ei ole itsestäänselvyys

Äskeiset esimerkkimme kertovat, että myös Lapin luontoon voi lähteä pyörätuolilla ja retkestä selviää suhteellisen hyvin avustajan kanssa. Kohteita on paljon ja siksi retki on suunniteltava hyvin etukäteen ollakseen tietoinen kaikista mahdollisuuksista, missä voi käydä. Monet luontopolut ovat sellaisia, että niissä ei ole mahdollista liikkua pyörätuolilla. Luonnonpuistoissa on pyritty ottamaan huomioon kaikki liikkujat mahdollisimman hyvin ja siksi sinne on rakennettu mahdollisuuksia liikkua esteettömästi.

Lappiin voi suunnitella loman, mutta ennakkosuunnittelu on tärkeä vaihe. Silloin on selvitettävä, mihin kaikkiin paikkoihin on mahdollisuus mennä ja onko paikan päällä saatavissa esimerkiksi pyörätuoleja liikkumiseen. Lomasta tulee varmasti jännittävä ja ikimuistoinen, kun jo heti ottaa huomioon sen, että osa huikeista paikoista jää näkemättä. Ylläksen huippu on kokemisen arvoinen ja sen lisäksi löytyy muitakin paikkoja.

Avainsanat: