Siirry suoraan sisältöön

Kyrkösjärven esteetön järvilaavu on loistava luontokohde

  • tehnyt
Kyrkösjärven ranta.

Seinäjoen ja Ilmajoen rajalla sijaisen Kyrkösjärven vieressä sijaitsevat upeat luontomatkailumahdollisuudet. Tilava ja esteetön laavu tarjoaa hieman suuremmallekin joukolle mahdollisuuden nauttia yhtä aikaa grillaamisesta tai vaikkapa pitää vain taukoa luonnon helmassa. Näyttävä laavu sijaitsee kauniin Kyrkösjärven rannalla, joka on Kyrönjoen tulvien säännöstelemiseksi tehty tekojärvi. Kauniit maisemat, luontopolut ja Kyrkösjärven esteetön järvilaavu houkuttelevat kaiken ikäisiä nauttimaan luonnosta. Lue seuraavaksi lisää esteettömästä laavusta ja esteettömästä luontopolusta!

Kyrkösjärven esteetön järvilaavu sijaitsee luontopolun varrella

Kyrkösjärven luontopolku, joka tunnetaan myös nimellä Lakeuden luontopolku, on 6 kilometriä pitkä. Polusta voi kuitenkin halutessaan kulkea vain 3,8 kilometrin matkan. Polun varrella on esteetön laavu, jossa on nuotiopaikka, huussi ja puuvarasto. Kaupunki tuo järvilaavulle nuotiopuut. Laavulta pääsee leveää esteetöntä reittiä luontopolulle ja sitä kautta takaisin p-alueelle. Toiseen suuntaan laavulta lähtiessä polku ei kuitenkaan ole esteetön.

Luontopolku laavulta toiseen suuntaan vuorelle, jossa voi esimerkiksi ihailla maisemia näkötornista. Tämä reitti laavulta eteenpäin on kuitenkin osittain juurakkoista ja reitillä on pitkospuita. Polku on kuitenkin ahkerassa käytössä. Vuorelta polku jatkuu myös useampaa polkua pitkin ja polku ei ole enää selvästi näkyvissä. Laavulta pääsee siis vain toiseen suuntaan esteetöntä polkua pitkin.

Esteetön Kyrkösjärven luontopolku

Kyrkösjärven esteetön järvilaavu on loistava paikka pitää vaikkapa ruokatauko ennen esteettömälle luontopolulle lähtemistä. Laudoitettu luontopolku jatkuukin laavulta toiseen suuntaan etelään päin Kattilavuoren luonnonsuojelualueen läpi, joka tarjoaa komeita luontomaisemia. Polun varrella on sankkaa metsää, vanhaa puustoa ja maata peittävät hienot sammalmättäät. Reitin varrella on myös pari istuskelupaikkaa taukojen pitämistä tai maisemien ihailua varten. Reitin eteläpäässä sijaitsee muun muassa parkkipaikka.

Luontopolku jatkuu kohti järvenrantaa, jossa on esimerkiksi tervanpolttopaikka. Polku myös erkanee p-alueelle. Esteettömästi liikkuvien kannattaakin aloittaa laavulle kulku tältä p-alueelta, jonka päädyssä myös on hyvät infotaulut alueen reiteistä. P-alueelle pääsee Kyrkösjärventietä pitkin autolla. Kyrkösjärven esteetön järvilaavu sijaitsee siis helppojen kulkuyhteyksien varrella.

Luontopolku jatkuu parkkipaikalta eri suuntiin

Luontopolku on esteetön parkkipaikalta laavulle, mutta parkkipaikalta toiseen suuntaan se erkanee vaikeampikulkuisiksi ja jopa merkitsemättömiksi poluiksi. Reitin varrella on kuitenkin esimerkiksi laavu ja se tarjoaa lähes aarniometsän tunnelmaa. Tarkasti siis reitit ja niiden ominaisuudet vaikkapa puhelimella tai tietokoneella. Etenkin puhelimen mukana olo on tärkeää eksymisen varalta, mutta Lapstore tarjoaa myös kätevät kantolaukut tietokoneille tietokoneiden mukaan ottamista varten.

Mikäli haluaa kokea juuri aarnimetsämaista tunnelmaa, mutta tarvitsee esteetöntä reittiä, on Suomessa onneksi monia muitakin vaihtoehtoja retkeilypaikoiksi. Esimerkiksi Lapissa panostetaan esteettömyyteen ja Lappi myös tarjoaa ainutlaatuisia maisemia sekä luontoelämyksiä. Lapissa panostetaan paljon matkailuun, joten se tarjoaa runsaasti mitä erilaisimpia esteettömiä matka- ja majoituskohteita.

Kyrkösjärven esteetön järvilaavu on rakennettu monesti uudelleen

Kyrkösjärven järvilaavu paloi monien harmiksi syksyllä 2021 jo toisen kerran. Edellinen palanut laavu oli rakennettu edellisen palaneen laavun tilalle vuonna 2008. Laavun nuotiopaikka säilyi vuoden 2021 palon jälkeen lähes vahingoittumattomana, mutta sateen suojanakin toimiva laavu paloi. Esteetön matkailu laavulle on kuitenkin taas mahdollista, sillä paikalla on ollut jo pitkään uusi laavu.

Kolmas järvilaavu rakennettiin palaneen tilalle vain viidessä viikossa talkoolaisten toimesta. Uusi, komea laavu muistuttaa vanhaa laavua, joten ne joille vanhempi laavu oli tuttu, pääsevät nauttimaan nyt aivan samanlaisesta laavukokemuksesta korkean, tilavan ja avoimen laavun alla.

Kyrkösjärven esteetön järvilaavu tarjoaa laavun lisäksi nuotiopaikan ympärillä olevat istumapaikat, joten paikalla mahtuu istumaan melko suurikin joukko kerralla. Lisäksi laavun vieressä on suuri pöytä penkkeineen. Lähde tutustumaan itsekin komealle laavulle ja sen upeisiin luontomaisemiin tilavia polkuja pitkin. Voit samalla halutessasi lukea polkujen kymmenistä infotauluista tarkemmin alueen luonnosta, kasveista ja eläimistä.