Siirry suoraan sisältöön

Esteettömyys

Esteettömyys ja matkailu Suomessa

Suomen matkakohteet ovat moninaisia, vaihtelevia ja nykyään usein myös esteettömiä. Ei tarvitse tyytyä aina samaan kohteeseen, vaan rohkeasti kokeilemalla pääsee moniin elämyksiin käsiksi. Kysyvä ei tieltä eksy tässäkään asiassa. Palveluita halutaan tarjota ja uusia asiakkaita toivotaan paikalle. Toki se on myös kohteelle eduksi, jos he voivat tarjota suuremmalle määrälle ihmisiä palveluitaan. Suomesta löytyy niin hyviä luonto- kuin kaupunkikohteitakin. Esimerkiksi Sea Life Helsingissä on pyörätuolilla kulkevalle hyvä kohde tasaisten ja avoimien käytäviensä ansiosta. Ehkä kannattaa aloittaa matkan valmistelu niin, että päättää kohteen, jonne haluaisi mennä ja sitten vasta miettii, miten se toteutuu. Ei niin, että miettii, ettei koskaan voi kuitenkaan mennä minnekään.

Esteettömyys ja yhdenvertaisuus kuuluvat selkeästi yhteen. Mikäli ihminen ei pääse kaikkialle minne muutkin vain pyörätuolin tai muunlaisen liikuntavamman vuoksi, ei voida sanoa yhdenvertaisuuden toteutuvan.

Wheelchair walk

Yhdenvertaisuus matkustuksessa

Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat saman arvoisia vaikka ikä, ulkomuoto tai mikä tahansa muu olisi heissä erilaista. Tämän toivoisi vielä yleistyvän lisää, vaikka Suomessa tämä onkin jo melko hyvin toteutumassa.

Yhdenvertaisuuslaissa kielletään syrjintä vammaisuuden vuoksi. Syrjintää voi olla myös sellainen, ettei järjestetä kaikille saman tasoisia mahdollisuuksia osallistua tilaisuuksiin ja pääsyä kohteisiin. Totta kai jotkut kohteet voivat olla sellaisia, että mahdollisuutta ei vain ole, mutta suurimpaan osaan on mahdollista tehdä monenlaisia ratkaisuja. Ihmiset ovat kekseliäitä ja avuliaita halutessaan.

Esteettömyys ja majoittuminen matkoilla

Hotelleissa on paljon valikoimaa, mihin voi ongelmitta mennä, kun vain varaa itselleen esteettömän huoneen. Toivomuksia voi ja kannattaa esittää, sillä henkilökunnat ympäri Suomen ottavat ilolla vastaan ehdotuksia, joilla mahdollisesti saadaan luotua mahdollisuus useammalle tulla majoittumaan ja viihtymään. Muun muassa Scandic ja Sokos hotels mainostavat laittaneensa esteettömyys asiat kuntoon.

Kaikilla on myös oltava oikeus esteettömään liikkumiseen luonnossa. Monet matkakohteet ovatkin tämän myös huomioineet monilta osin. Niiden on oltava turvallisia, oikein opastettuja, riittävän leveitä ja tasaisia, jotta pyörätuolilla kulkeminen sujuu helposti. Luonto pitää myös voida nähdä, joten mahdollisten aitojen ja esteiden tulisi olla sopivan korkuisia sekä reittivalintojen sellaisia, että matalammaltakin voi kokea kaikin tavoin mahtavaa luontoa.

Monipuoliset Suomen matkakohteet

Suomen matkakohteet ovat erityisen monipuolisia ja mielenkiintoisia. Suomi on täynnä kohteita, joissa haluaisi käydä. Saattaa iskeä jopa runsauden pula, kun miettii minne haluaisi mennäkään. Haluaako luontoon, museoon, näyttelyyn vai konserttiin? Kaikkea on tarjolla ja niin paljon muutakin. Yleensä vammainen henkilö saa ottaa avustajan mukaansa ilmaiseksi, mikä helpottaa osallistumista ja tuo mielekkyyttä sekä turvaa matkusteluun. Kukaan ei pysty kaikkeen yksin, eikä tarvitsekaan.

Esteettömyys on asia, joka jakaa Suomen matkakohteet hyviin ja ei niin hyviin vammaisen näkökulmasta. On turha mennä sinne, missä tietää jäävänsä paitsi joistain elämyksistä, mitkä voisivat kiinnostaa. Onneksi tuo hyvien puoli on enemmän vallannut alaa ja asiaan tartutaan jatkuvasti lisää. Suomi on avoin kaikille ja saamme nauttia antoisista elämyksistä vielä pitkään.

Northern lights (Aurora Borealis) over cottage in Lapland village. Finland