Esteettömät luontopolut tarjoavat liikuntaesteisille ja lastenvaunujen kanssa liikkuville mahdollisuuden mennä retkelle metsään. Esteettömät reitit eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä. Se, mikä on toiselle esteetön reitti, onkin toiselle mahdoton kulkea. Metsähallitus kehittää omia esteettömiä reittejään jatkuvasti käyttäjiä kuunnellen. Sairaudet tai vammat voivat pakottaa käyttämään pyörätuolia, jolla ei voi epätasaisella tai paljon korkeuseroja sisältävällä polulla kulkea. Myös pienten lasten kanssa rattaita tai lastenvaunuja työntävä vanhempi arvostaa helppokulkuisuutta.
Kansallispuistojen esteettömät luontopolut
Esteettömiä reittejä löytyy monista paikoista ympäri Suomea. Esteettömiä reittejä on useissa kansallispuistoissa sekä Lapissa että Etelä-Suomessa. Muun muassa Nuuksion, Seitsemisen, Leivonmäen, Etelä-Konneveden ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistoissa on tällaisia reittejä. Osassa kansallispuistoista on myös esteettömiä päivätupia tai vuokrakotia, joissa voi levähtää ja syödä eväitä. Esteettömillä reiteillä on esteetön käymälä tai wc sekä tulentekopaikka.
Esteettömyys takaa sen, että Suomi kaikille toteutuu myös luonnossa. Tällaisten reittien suunnittelu on tehty niin, että kulkeminen onnistuu pyörätuolilla tai muulla päivittäisen liikkumisen apuvälineellä, kuten rollaattorilla. Osa esteettömistä reiteistä on vaativia reittejä, joissa polun pohja voi olla pehmeä. Tällöin liikkumiseen tarvitaan erityinen luonnossa liikkumisen apuväline sekä avustaja.
Tarkista reitin sopivuus ennen retkeä
Reitteihin kannattaa tutustua aina etukäteen, jolloin yllätyksiä ei ole vastassa heti retkelle lähdettäessä. Esteettömäksi merkitty reitti ei välttämättä sovellu kaikille. Luonnossa olosuhteet voivat muuttua esimerkiksi sateen vuoksi, jolloin reittien kuljettavuus saattaa muuttua huonommaksi. Retkeily on turvallisempaa seurassa kuin yksin ja varsinkaan ensimmäiselle vaativammalle retkelle kannata ainakin ottaa kaveri mukaan.