Siirry suoraan sisältöön

Esteetön sauna antaa löylyt kaikille

  • tehnyt

Esteetön sauna on tilava, sinne mahtuu hyvin suihku- tai saunapyörätuolilla. Vapaan tilan pyörähdyssäteen on hyvä olla vähintään 1,5 metriä, tätä pienemmät tilat eivät sovellu esteettömään saunaan. Esteettömässä saunassa ei ole kulkua haittaavia kynnyksiä ja saunan tilat ovat kaikki samassa tasossa. Saunan alalaude saa olla korkeintaan puolen metrin korkeudella. Esteettömässä saunassa voi olla pelkkä alalaude eikä ylälauteita lainkaan. Tällöin saunan kiuas ja ilmanvaihto suunnitellaan siten, että löyly ulottuu myös alas.

Esteetön sauna lämpiää tasokiukaalla

Lattian tasoon tuotava tasokiuas takaa löylyt, vaikka saunassa on vain alalauteet. Alhaalle sijoitettavan kiukaan lisäksi hyvin suunniteltu ilmanvaihto ulottaa lämmön tasaisesti. Kiertoilmasaunassa katon rajassa ylhäällä oleva lämmin ilma kierrätetään lattian tasoon, jolloin lämpö tuntuu kaikkialla saunassa. Pyörätuolilla liikkuvat hyötyvät vapaasta tilasta, jota säästyy, kun ylälauteita ei tarvita.

Liikuntarajoitteinen ihminen valitsee matkakohteet huolellisesti, koska matka voi mennä pilalle, jos esimerkiksi sauna on liian ahdas. Moni pyörätuolilla liikkuva hyötyy saunasta, sillä lämpö tekee hyvää jaloille ja rentouttaa muutenkin. Esteetön sauna on myyntivaltti esteettömän saunan sopiessa kaikille. Se on turvallinen, sillä esimerkiksi lattia ei ole esteettömässä saunassa liukas. Myös valaistukseen ja kaiteisiin kiinnitetään erityistä huomiota.

Esteetön sauna on turvallinen

Esteettömässä saunassa on luistamaton lattia sekä riittävä, mutta häikäisemätön valaistus. Se on sisustettu materiaaleilla, jotka eivät polta ihoa. Kiuas on aseteltu siten, ettei se ole liian lähellä lauteita. Se on myös suojattu niin, ettei se aiheuta palovammoja. Saunan seinissä on puusta valmistettuja käsijohteita, jotka helpottavat liikkumista.

Avainsanat: